Integritetspolicy

Att föda barn väcker många frågor. När ska det sluta göra ont? När vet jag att jag har läkt? Vem ska jag fråga? Frågorna är många men svaret oftast samma: det är helt normalt!

Allt är inte normalt handlar om alla dessa frågor som saknar ordentliga svar. Med vår kunskap och förlossningsförsäkring vill vi skapa bättre förutsättningar för dig, så att du kan få uppleva föräldraskapets alla härliga stunder. Och slippa obehag som hindrar dig från att leva här och nu.

 

Vilket mensskydd kan jag använda efter förlossningen?

Blödningen efter förlossningen kallas för avslag. Medan avslaget pågår får du inte använda mensskydd som förs in i slidan, eftersom det kan leda till infektion. I början är det alltså binda som gäller! Invänta efterkontrollen hos din barnmorska innan du börjar använda tampong eller menskopp. När din mens återgår till det normala är det naturligt att du vill börja använda tamponger eller menskopp igen, om du är van vid det. Då kanske du märker att du behöver en större tampong, eller att menskoppen läcker om du fött vaginalt. Det kan vara tecken på att slidväggarna ännu inte återhämtat sig tillräckligt efter förlossningen, men det ska förbättras med tiden. Om du inte upplever förbättring över tid, eller om tampongen lägger sig på sned, kan det vara dags att söka vidare vård för att utesluta en förlossningsskada. En del kvinnor med mindre framfall upplever viss symtomlindring av en menskopp.

Hur förändras känseln i underlivet efter en förlossning?

Kanske är det efter en förlossning som vi för första gången ”känner efter” hur underlivet känns. Om det inte känns som förut måste något vara fel, väl? Att känseln i underlivet kan vara förändrad en tid efter förlossningen behöver inte vara ett tecken på att något är trasigt. Både muskler och nerver utsätts för stor press och behöver därmed också tid för att återhämta sig. Nedsatt känsel som inte förbättras behöver dock utredas och behandlas. All form av smärta som inte förbättras, som tyngdkänsla, skavande, nedsatt känsel vid samliv eller svårigheter att få orgasm är dock något du bör ta på allvar. Du ska inte behöva ha det så!

Tyngdkänsla i underlivet efter förlossningen

Att ha en god förståelse för vad som orsakar tyngdkänslan kan göra stor skillnad för hur den upplevs och hur du hanterar den efter förlossningen. Tyngdkänsla i underlivet efter en förlossning hänger oftast samman med att underlivet fortfarande är svullet. Upplevelsen av svullnaden är alltså tyngdkänsla. Under en vaginal förlossning tänjs bäckenbottens muskler ut över 300%. Det är alltså det som vilar på bäckenbotten och som sjunkit ner, som i sin tur skapar tyngdkänslan. Upplevelsen av tyngdkänslan kan se olika ut på individnivå, och tyngdkänslan kan förvärras om du anstränger dig. För att inte få panik av tyngdkänslan efter förlossningen är det viktigt att du känner till kroppens egna läkningsprocess. Om tyngdkänslan inte förbättras över tid kan det vara dags att söka vidare vård.

Att känna tvivel på sig själv som nyförlöst

Att vara nybliven förälder är en stor omställning i livet. Det spelar ingen roll om det är första, andra eller sjunde barnet, det är olika nytt varje gång! Under förlossningen producerar kroppen ett hormon som har en avslappnande effekt. När barnet är ute avtar hormonproduktionen och den plötsliga hormonomställningen kan orsaka nedstämdhet, humörsvängningar, ångest och sömnproblem. Det brukar kännas av tre dagar efter förlossningen och kallas för baby blues, eller tredagarsgråten. Om du däremot känner likadant efter ett par veckor behöver du berätta det och kontakta en barnmorska eller läkare. Ihållande nedstämdhet kan vara tecken på förlossningsdepression.

Hur ska jag träna efter förlossningen?

Oavsett hur din träningsrutin såg ut innan graviditeten är det viktigt att du börjar aktivera dig långsamt och stegvis efter förlossningen. Det finns oändligt många tips och råd, men vi vill slå ett slag för att du vänder dig till en specialiserad fysioterapeut för att få de bästa råden för just dig och dina förutsättningar. Din kropp har gått igenom något stort - var snäll mot dig själv! Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med träning efter förlossningen.

Kom ihåg! Även om du anatomiskt är återställd så kan mycket kännas annorlunda. Din kropp har fött ett barn. Det viktiga är att inte känna smärta. Att allt inte är normalt, betyder inte att det är onormalt. Ha tålamod, men blir det inte bättre - sök vård.

Vill du veta mer?

Kolla in vår sajt mammastygn.se! Här kan du läsa mer om kroppens återhämtning, dina rättigheter och var du hittar vård.

Teckna marknadens mest omfattande gravidförsäkring

Vår gravidförsäkring är inte som alla andra. Som Sveriges första och enda försäkringsbolag erkänner vi numera förlossningsskador och erbjuder en unik sjukvårdsförsäkring för dig som fött barn. Du får dessutom hela beloppet på vår Gravid Large (1395 kr) i rabatt första året på barnförsäkringen - som vi erbjuder ditt barn utan hälsoprövning. Läs mer och se pris.