Coronaviruset: Så gäller din försäkring

Integritetspolicy

Att föda barn väcker frågor. När ska det sluta göra ont? När vet jag att jag har läkt? Vem ska jag fråga? Är något som är vanligt, detsamma som normalt?

Frågorna är många men svaret oftast samma: det är helt normalt! 

Men allt kan väl inte bara vara normalt, allt har väl ett svar?

"Allt är inte normalt" handlar om alla dessa frågor utan ordentliga svar.  

Här hittar du några av de vanligaste frågorna inför och efter en förlossning.

 

Känner du dig säker på vem du ska kontakta efter din förlossning?

Du kontrolleras i samband med din förlossning, och sedan ytterligare en gynkontroll hos MVC ca två månader efter förlossningen. Om du efter dessa två kontroller känner besvär kan du kontakta din vårdcentral och be om remiss till närmaste kvinnoklinik eller gynekologiska mottagning. Du kan också kontakta en gynekologmottagning direkt. Med det fria vårdvalet har du rätt att söka vård utanför din region. 

Är det normalt att känna sig nedstämd flera veckor senare?

Under förlossningen producerar kroppen hormon som har en avslappnande effekt. När barnet är ute avtar hormonproduktionen och den plötsliga hormonomställningen kan orsaka nedstämdhet, humörsvängningar, ångest och sömnproblem. Det brukar kännas 3 dagar efter förlossningen och kallas för baby blues, eller tredagarsgråten. Om du däremot känner likadant efter ett par veckor behöver du berätta det och få hjälp med att kontakta en barnmorska eller läkare då ihållande nedstämdhet kan vara tecken på förlossningsdepression.

Är det normalt att läkningen tar upp till ett år efter förlossningen?

Allas läkningsprocesser är olika, och som alltid handlar det om att ge kroppen tid. En riktlinje för läkningen är att du ska känna en förbättring över tid. Svullnad kan komma och gå, men du ska känna att det går åt rätt håll. Blödning och smärta ska minska, inte öka. Det kan mycket väl ta ett år för kroppen att läka, låt det ta den tid som behövs.

Har du en fråga du inte fått ett ordentligt svar på? Dela den här så återkommer vi inom kort med ett svar. 

Psst!

Vill du läsa mer om kroppens återhämtning, vad du har för rättigheter och var du hittar vård – kolla in vår sajt mammastygn.se.

Här kan du teckna marknadens mest omfattande Gravidförsäkring

Vår gravidförsäkring är inte som alla andra. Som Sveriges första och enda försäkringsbolag erkänner vi numera förlossningsskador och erbjuder en unik sjukvårdsförsäkring för dig som fött barn. Du får dessutom hela beloppet på vår Gravid Large (1395 kr) i rabatt första året på Barnförsäkringen - som vi erbjuder ditt barn utan hälsoprövning. Läs mer och se pris.