Integritetspolicy

Att föda barn väcker frågor. När ska det sluta göra ont? När vet jag att jag har läkt? Vem ska jag fråga? Är något som är vanligt, detsamma som normalt?

Frågorna är många men svaret oftast samma: det är helt normalt! 

Men allt kan väl inte bara vara normalt, allt har väl ett svar?

"Allt är inte normalt" handlar om alla dessa frågor utan ordentliga svar.  

Här hittar du några av de vanligaste frågorna inför och efter en förlossning.

 

Känner du dig säker på vem du ska kontakta efter din förlossning?

Du kontrolleras i samband med din förlossning, och sedan ytterligare en gynkontroll hos MVC ca två månader efter förlossningen. Om du efter dessa två kontroller känner besvär kan du kontakta din vårdcentral och be om remiss till närmaste kvinnoklinik eller gynekologiska mottagning. Du kan också kontakta en gynekologmottagning direkt. Med det fria vårdvalet har du rätt att söka vård utanför din region. 

Hur ska underlivet se ut efter förlossningen?

Att titta på sitt underliv med spegel INNAN graviditet och förlossning är vårt tips! Då har du ett utgångsläge. De flesta kvinnor vet inte om hur deras underliv ser ut och då kan det vara svårt att veta vad som är normalt eller inte. Att vara gravid och föda barn är en stor påfrestning på din kropp. Under själva förlossningen kommer vissa muskelgrupper i underlivet tänjas tre gånger sin längd när bebisen ska tryckas ut. Det är alltså inte så konstigt att det här kan lämna spår efter sig. Det är dock absolut nödvändigt för dig att känna till att det finns olika typer av förlossningsskador, och att många knappt märks, de flesta blir man helt återställd från och de som är riktigt allvarliga endast drabbar en liten procent av föderskor. 

Är det normalt att känna sig nedstämd flera veckor senare?

Under förlossningen producerar kroppen hormon som har en avslappnande effekt. När barnet är ute avtar hormonproduktionen och den plötsliga hormonomställningen kan orsaka nedstämdhet, humörsvängningar, ångest och sömnproblem. Det brukar kännas 3 dagar efter förlossningen och kallas för baby blues, eller tredagarsgråten. Om du däremot känner likadant efter ett par veckor behöver du berätta det och få hjälp med att kontakta en barnmorska eller läkare då ihållande nedstämdhet kan vara tecken på förlossningsdepression.

Är det normalt att läkningen tar upp till ett år efter förlossningen?

Allas läkningsprocesser är olika, och som alltid handlar det om att ge kroppen tid. En riktlinje för läkningen är att du ska känna en förbättring över tid. Svullnad kan komma och gå, men du ska känna att det går åt rätt håll. Blödning och smärta ska minska, inte öka. Det kan mycket väl ta ett år för kroppen att läka, låt det ta den tid som behövs. Smärta ska alltså inte vara närvarande - det är ett tecken på att något kan vara fel. Ta upp det med din barnmorska på efterkontrollen. Om smärtan kvarstår rekommenderar vi dig att söka vård hos en gynekologisk mottagning. 

Tänk på: Att även om du anatomiskt är återställd så kan mycket kännas annorlunda. Din kropp har fött ett barn. Det viktiga är att inte känna smärta!

Psst!

Vill du läsa mer om kroppens återhämtning, vad du har för rättigheter och var du hittar vård – kolla in vår sajt mammastygn.se.

Här kan du teckna marknadens mest omfattande Gravidförsäkring

Vår gravidförsäkring är inte som alla andra. Som Sveriges första och enda försäkringsbolag erkänner vi numera förlossningsskador och erbjuder en unik sjukvårdsförsäkring för dig som fött barn. Du får dessutom hela beloppet på vår Gravid Large (1395 kr) i rabatt första året på Barnförsäkringen - som vi erbjuder ditt barn utan hälsoprövning. Läs mer och se pris.