Moderna Företag & Industri i samarbete med Help to Help - ett nytänkande sätt att skapa förändring.

Året var 2010

och en korruptionsskandal hade återigen avslöjats på en av de största välgörande organisationerna i Sverige. I ren frustration över situationen bestämde sig Malin Cronqvist att åka till Tanzania med 30.000 kr i insamlade medel från familj och vänner och med inställningen "hur svårt kan det vara?" Samtliga givare lovades full transparens var pengarna hade gått.

På plats i Tanzania

lärde Malin känna många jämnåriga genom hennes arbete på ett Guest House i byn Matema. Hon märkte snabbt att det fanns massor av ungdomar som inte vill något annat än att utbilda sig och förändra det samhälle de lever i. Problemet för de flesta är dock högskolornas skolavgifter. En högskoleutbildning i Tanzania kostar i snitt 6 000 kr vilket är mycket pengar för den största delen av befolkningen. Dessutom råder det stor brist på utbildad arbetskraft i landet. I byn Malin bodde i, fanns det två utbildade lärare – på 800 elever.

Malin bestämde sig

hon skulle satsa sina insamlade pengar på högskoleutbildningar till ungdomar. Vad annars kunde ge så mycket effekt i det långa loppet med en så liten insats? Några dagar senare kunde två lyckliga unga vuxna sätta sig på bussen lagom till terminsstart. På hemmaplan utvecklades konceptet och tillsammans med studiekamrater byggdes en "crowdfundingplattform" för att kunna bibehålla den transparens som Malin hade lovat sina första givare. Till dagens datum har Help to Help sponsrat universitetsutbildning för 35 ungdomar i Tanzania. Fem har dessutom hunnit ta examen och fått jobb. Help to Help jobbar nämligen även med att koppla samman studenter och företag i landet genom workshops och nätverksträffar.

Våra studenter

Genom det nya samarbetet med Help to Help samarbetar Moderna Företag & Industri med tre studenter: Anitha, Petro och Somoe. Vi har valt att sponsra dessa tre eftersom de är eldsjälar som passionerat och dedikerat vill förändra och förbättra livet för andra, och det värmer våra hjärtan!

Anita James

Bachelor of Technology in Agricultural Engineering

Anitha läser sitt tredje av fyra år på St. Joseph College of Agricultural Science and Technology. Hon är uppvuxen på landsbygden i en lantbrukarfamilj och hon drömmer om att förändra förhållanden för just bönder. Anitha vill arbeta med att förbättra utformningen på jordbruksmaskiner och bevattningssystem samt hjälpa bönder att bli bättre på att driva företag. Läs mer om Anita.

Petro Hyera

Bachelor of Education in Community and Adult Education

Petro har precis avklarat halva sin lärarutbildning. Han drömmer om att arbeta med samhällsfrågor, att utbilda landsbygden och att upplysa vuxna om vikten av utbildning både för sig själva och för sina barn. Petro är en sann eldsjäl som gärna delar med sig av idéer och sprider positiv energi till sin omgivning. Läs mer om Petro.

Somoe Mohammed Khalfan

Diploma of Nursing at Muhimbili University of Health and Allied Sciences

Somoe har lyckats ta sig igenom hälften av sin treåriga sjuksköterskeutbildning. Hon är en oerhört stark ung kvinna som trots att hon är föräldralös har en unik livsglädje och ett driv som heter duga. Hon brinner för sitt framtida yrke och engagerar sig både som studentrepresentant i skolan men också i Tanzanian Nursing Association. Läs mer om Somoe.

 

Så här funkar det

Vill du också vara med att hjälpa våra studenter, eller vill du veta mer om hur det fungerar? Läs mer här.