Vanliga frågor och svar

 • Trafikförsäkringen täcker personskador och skador på annans bil eller egendom. Här har du inget skydd för din egen bil. Trafikförsäkring är en minimiförsäkring som är obligatorisk enligt lag.

  Halvförsäkringen täcker trafikolyckor, stöld, brand, glas, räddning och rättsskydd. För vissa nyare bilar som inte körts så långt täcker den även maskinskada.

  Helförsäkringen täcker även vagnskada. Utöver det som ingår i trafik- och halvförsäkringen ersätter den även skador på din egen bil. Det gäller vid exempelvis krock med djur, eller om du vållat en trafikolycka.

  Helförsäkringen täcker också om du råkar ut för uppsåtlig skadegörelse. Har du en nyare bil med vagnskadegaranti ingår skyddet även där, men med annan självrisk. Garantin gäller oftast 2-3 år. Hör efter med din återförsäljare vad som gäller för just din bil.

 • Enligt lag måste du som minst ha en trafikförsäkring på en bil som är i trafik. Det är viktigt att försäkringen tecknas på den person som är bilens ägare och som oftast kör bilen.

  Om du saknar trafikförsäkring på bilen kommer du att behöva betala en avgift till Trafikförsäkringsföreningen. Du betalar för varje dag som bilen är oförsäkrad.

 • Grattis till försäljningen! När ägarbytet går igenom får vi information om det automatiskt. Bilförsäkringen avslutas från det datum som bilen har bytt ägare.

  Om du har betalat in för mycket pengar återbetalar vi dem till dig. Du betalar bara för den tid du har haft bilen försäkrad.

 • Om din bil är försäkrad hos oss med minst en halv- eller helförsäkring ändras din bilförsäkring till en avställningsförsäkring. Den gäller från den dagen du ställer av bilen.

  En avställningsförsäkring gäller med vissa begränsningar. Läs därför igenom villkoren noga innan du ställer av din bil.

 • Bilförsäkringen gäller i de länder som ingår i det så kallade Gröna Kort-systemet. Gröna Kortet visar att din svenska trafikförsäkring är betald och att den gäller i alla andra länder inom systemet.

  Hos Trafikföreningen kan du se vilka länder som efterfrågar ett Grönt Kort. Du beställer det enkelt på Mina Sidor. Tänk på att du även ska ha med dig del 1 av ditt registreringsbevis.

  Råkar du ut för inbrott/skadegörelse på bilen när du reser ska du anmäla det till den lokala polisen. Be att få en kopia på polisanmälan. På så sätt kan vi ersätta dig när du kommer hem igen.