Vanliga frågor och svar

I länder som England och USA har den här typen av bilförsäkringar funnits sedan länge. Där används begrepp som ”telematics” eller ”UBI” (Usage Based Insurances). I Sverige används ”Betala som du kör” för att enkelt beskriva försäkringstekniken. Appen är enkel att använda, nedan finner du svaren på de vanligaste frågorna om Moderna Smart.

  • Moderna Smart är Sveriges första bilförsäkring där du betalar din premie utifrån hur säker bilförare du är. Försäkringen är kopplad till en mobilapp som du aktiverar när du kör och med hjälp av GPS-teknik och gyro-information analyseras ditt körbeteende. Ett säkert körbeteende ger dig rabatt på din försäkringspremie.

  • Moderna Smart-försäkringen hör ihop med en mobilapp med samma namn. När du kör din bil startar du appen och med hjälp av GPS-teknologi och gyro-information analyseras och mäts din hastighet, inbromsningar, accelerationer, svängningar (G-kraft) och körsträcka. Efter varje resa får du feedback baserat på ditt körbeteende och genom en samlad bedömning över tid översätts detta till en rabatt på din bilförsäkring Moderna Smart som du tecknat i samband med att du skaffar appen. På detta sätt kommer Moderna premiera ett säkert körbeteende. Ett säkert körbeteende ger högre rabatt. 

  • Försäkringspremien för en vanlig bilförsäkring, oavsett vilket bolag du är kund i, beräknas utifrån ett genomsnitt hur bilförare i din ålder och boende inom samma område som du kör bil. Det innebär att försäkringstagarna i samma grupp betalar gemensamt för de skador som inträffar inom gruppen även om du själv inte är den som behöver nyttja din försäkring. Med Moderna Smart kan du själv påverka din premie. Kör du lugnt och säkert får du rabatt och en billigare premie.

  • Så fort du laddat hem appen och tecknat en Moderna Smart-försäkring får du 10 procent rabatt på bilförsäkringen under den första rabattperioden som är 6 månader lång. Om du sedan kör tillräckligt säkert har du möjlighet att behålla den rabatten och även få ytterligare fem procent rabatt.

  • Du laddar ner Moderna Smart-appen från App Store för dig med en iPhone och Google Play för dig med en Android-telefon. Sök på Moderna.